2012. október 15., hétfő

BESZÁMOLÓ - Alcsúti Arborétum


„A gyermek abból okul leginkább,
amit maga lát, maga tapasztal és
figyel, nem pedig attól lesz értelmes,
ha elhiszi nevelője magyarázatát”
(Platon)





2012.10.11-én a Kastély Óvoda minden csoportja kirándulni ment a közeli Alcsúti Arborétumba. Mivel az Arborétum természetvédelmi terület, közelről is megnézhettük és megtapasztaltuk szépségét, megfigyeltük, hogyan óvják a különleges cserjéket, bokrokat. Verőfényes őszi idő révén gyönyörködhettünk az ősz pompás színeiben, az aranysárgától a rozsdabarnáig.
A csoportok külön-külön (mini csoportosok, kiscsoportosok kevesebbet) bejárták a park nevezetességeit, megcsodálhatták a nemrég felújított tavat, a babaházat, az „élő” labirintust, a kastély maradványainál megpihenve elfogyaszthatták elemózsiájukat.
A gyerekeket nem kellett figyelmeztetni, hogy nem szabad szemetet hagyni, egymást figyelmeztették, hova kell tenni a hulladékot.
A kis csoportosokkal énekeltünk és egy szép verssel köszöntöttük az őszt.
A középsőcsoportosok tornáztak egy kicsit a finom, friss levegőn. Szinte harapták a levegőt – mondta az óvó néni, - olyan finom volt.
A nagycsoportosok nagyítót is hoztak, hogy egy-egy szép levelet, vagy éppen a levél betegségeit szemügyre vehessék.
Mindenki tapasztalatokban gazdag élményekkel tért haza.  
Ebben az évben elindítjuk a BARANGOLÓ programot, melyen részt vehetnek a szülők, a pedagógusok és a gyerekek, évszakonként egy-egy alkalommal. Első barangolásunk 2012. 10. 20-án lesz a felcsúti Noll-tanyára.



Felcsút, 2012. november 12.